Mørksej opskrift – Frisk fisk i ovn med lækkert tilbehør

Mørksej opskrift - Frisk fisk i ovn med lækkert tilbehør

Det er altid sæson for mørksej

Mørksej er i sæson hele året rundt, og derfor er den også ofte at finde hos fiskehandlere og i nogle supermarkeder. Dog har den sin optimale spisekvalitet mellem juni og december måned.

Stegt mørksej med sødkartoffelmos og æblesalat

Til: 2 personer

Tid: 30 min.

Ingredienser

  • 800g mørksejfilet
  • 1 ½ citroner
  • 1 kg sødkartofler
  • 150g smør
  • 1 æble (gerne et syrligt, som Granny Smith)
  • 100g frisk spinat
  • 200g salatost
  • ¼ – ½ frisk chili (kan udelades)
  • 1 spsk olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Skræl sødkartofler og skær dem i små tern. Kog til de er møre.

  2. I mellemtiden snittes et æble ud i små tern, chilien hakkes, og dette mixes med spinat og salatost inden der drysses olie og lidt saft fra en citron ud over salaten.

  3. Citronen halveres og på en meget varm pande brændes disse to halve af på skæresiden. Steg til de er karameliseret.

  4. Når sødkartoflerne er færdige og møre, moses disse med smør. Smag til med citron og salt og peber.

  5. Som det sidste deles mørksejen i 4 lige store dele, drysses med salt og peber og steges 3 minutter på hver side.

  6. Anret fisken på en bund af sødkartoffelmosen med salaten på siden. Dryp den brændte citron over fisken og spis. Velbekomme!

Mørksej opskrift

Det er en mager fisk, og derfor kan den også nemt både dampes, grilles, koges – uanede af tilberedningsmuligheder.

Derfor er det bare med at finde en skøn opskrift, som du kan anvende, når du finder mørksej i dit lokale supermarked eller hos den lokale fiskehandler, som vi naturligvis anbefaler, at du besøger.

Vi giver herunder et bud på en skøn mørksej opskrift, som både mætter og fryder smagsløgene, så du kan få mere fisk på menuen derhjemme.

Mørksej opskrifter hitter hele året

Du har måske ikke før prøvet at tilberede en mørksej, fordi fisken ikke er én af de populære spisefisk, som laks og torsk for eksempel er i en opskrift. Og det synes vi hos Hooked er ærgerligt!

Mørksej har nemlig samme gode kvaliteter, som en torsk har, og derfor bør du overveje, om du kan udskifte torsken med en opskrift med mørksej, næste gang du har lyst til lys fisk på aftensmenuen.

Som nævnt ovenfor, så er mørksej i sæson hele året rundt. Derfor er fisken også at finde i fiskehandlerne rundt omkring i landet hele året rundt. Du kan få sej i de fleste supermarkeder. Vi anbefaler dog, at du besøger en lokal fiskebutik, næste gang du skal have fat i mørksej eller en anden delikat fisk til en opskrift, når du skal lave en fiskeret. Hos fiskehandleren er du nemlig sikret lækker, frisk fisk.

Bor du eller befinder du dig, eksempelvis, i Roskilde, så tag forbi Kuberts Fisk, hvor de specialiserer sig i frisk fisk og skaldyr. Køber du din fisk til din opskrift her, støtter du de lokale, og dermed sikrer du også, at lokalsamfundet kan opretholdes. 

Hvis du ikke har arbejdet med mørksej før, kan du med fordel også forhøre dig om, hvor sejen kommer fra, og hvordan man tilbereder den bedst.

Mørksej og lysej

Sejen findes faktisk i både en mørk og lys udgave. Begge er en del af torskefamilien og minder en del om hinanden i udseende. Smagen og kosistensen på de to fisk er dog forskellige. Det er samtidig vigtigt at bemærke, at hvis en opskrift anbefaler sej, er det altid en mørksej, som henvises til. 

Mørksejen kaldes også for en gråsej på grund af den mørkegrå til sorte ryg på fisken. Kødet er samtidig lidt mørkere end torskens og mere blød i konsistensen, da fisken ikke har lameller, som torsken. Kødet er samtidig mere fedtfattigt i forhold til mere fede fisk, såsom laks eller makrel. 

Smagen af fisken er umani, du kan derfor sagtens give den gas med krydderier, salt og ost, da smagen på fisken er ret kraftig sammenlignet med andre fisk. Hvis du ikke ønsker at umamismagen er så fremtrædende, kan du bruge både salt og sukker under dampning eller til marinering af fisken. 

En lyssej er, i modsætning til en mørksej, mere fin og fast i konsistensen. Smagen er samtidig mildere end den almindelige sej. Begge typer sej kan bruges til mange forskellige retter og tilberedes på flere forskellige måder. Den lyse sej vil være god at bruge til, eksempelvis, fiskefrikadeller. Begge fisk kan både steges på panden, i ovn eller på grill. 

Den lyse sej har dobbelt så meget fedt som mørksejen, de er dog begge stadig meget lave på fedtindhold og kalorier. Begge sejfisk indeholder A-vitamin, hvor det kun er mørksejen som indeholder D-vitamin.  

Godt tip: Hvis du har et par ekstra timer inden sejen skal serveres, kan du prøve at drysse lidt fint salt på din sejfisk og lade den trække således på køl i et par timer. Salten vil give kødet mere bid og fasthed, når du skal tilberede den.

Fisk som take away

Er du klar på frisk fisk, men ikke frisk på at følge en opskrift selv? Frygt ej. Hooked har nemlig et væld af skønne fiskeretter på menuen, og derfor kan du også stadig få lækker frisk fisk som take away, eller du kan spise på én af vores restauranter i København. Vi lover dig sprøde og velsmagende fiskefavoritter. 

Hos Hooked bruger vi blandt andet certificeret mørksej i flere af vores fiskeretter. I vores fish & chips kan du få en friteret mørksej, som er marineret i vores særlige Hooked-krydderier med vinegar fries, ærte/mynte-dip og tatarsauce til. Samme friterede mørksej fås ligeledes i vores Hooked Burger serveret i en økologisk brioche med honning/senneps-mayo, agurk, cheddar og syltede rødløg. 

Læs eventuelt denne opskrift på den ultimative crispy fiskeburger, i stedet for torsk kan du blot anvende mørksej og få samme lækre og smagfulde resultat.